Gluten


Gluten to mieszanina białek roślinnych zawartych w niektórych zbożach, m.in. pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. Coraz częściej okazuje się, że spożywanie glutenu nie służy ludzkiemu organizmowi, a w niektórych przypadkach wręcz szkodzi. Szacuje się, że przynajmniej 1% populacji choruje na celiakię, około 6% cierpi na nadwrażliwość na gluten, a 10-25% osób z alergiami pokarmowymi dotyczy uczulenie na gluten. Istnieją również osoby, u których pomimo braku medycznych podstaw do odstawienia glutenu czują zauważalną poprawę samopoczucia już po pierwszych dniach wykluczenia tego składnika z diety. Szacuje się, że tego typu nietolerancja może dotyczyć nawet 20% populacji.

Powyższych dolegliwości nie wolno ze sobą mylić, gdyż zdecydowanie inna jest ich specyfika i podłoże, łączy je jednak jeden problem - gluten.


Gdzie ukrywa się gluten?

Oprócz oczywistych źródeł glutenu - ziaren zbóż i ich przetworów (mąki, kasze, płatki, słody itd.). Gluten można znaleźć w zdecydowanej większości żywności przetworzonej np. jako zagęstnik i nośnik aromatów. Kryje się pod nazwami takimi jak skrobia modyfikowana czy maltodekstryna. Osoby z silną nietolerancją powinny wystrzegać się też octu spirytusowego oraz syropu glukozowo-fruktozowego. Ilości glutenu w tych składnikach są niewielkie, ale w zależności od poziomu oczyszczenia pierwotnego surowca nadal mogą szkodzić.



Jak rozpoznać, że gluten nie służy?

Niestety w przypadku jakiejkolwiek nietolerancji glutenu lista potencjalnych objawów jest niesamowicie długa. Bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zaparcia, spadek masy ciała, bóle głowy, mięśni, stawów, depresja, anemia, afty, ciągłe zmęczenie, a nawet zaburzenia neurologiczne czy obniżona płodność. To tylko najczęstsze objawy problemów z glutenem. Dlatego też diagnostyka takich przypadków jest bardzo problematyczna i wiele osób żyje z tym problemem nie będąc świadomymi co w istocie im szkodzi, lecząc się najczęściej objawowo u różnych specjalistów.


Jeśli dolegliwości są naprawdę silne i wskazują na problemy z glutenem najlepiej rozpocząć diagnostykę wraz z lekarzem - najpierw zbadać przeciwciała (endomysium mięśni gładkich, transglutaminaza tkankowa, gliadyna deaminowana). Ważne jest aby przed ukończeniem diagnostyki nie przechodzić na dietę bezglutenową.

Jeśli masz więcej pytań, napisz na adres e-mail weganizmbezglutenowy@gmail.com.