20 lutego 2015

Burgery z brokuła w papierze ryżowym

Jeśli w Waszej lodówce leży brokuł i nie wiecie co z nim zrobić to polecam poniższe kotlety, pozostałe z potrzebnych składników na pewno macie w domu. Same burgery są naprawdę smaczne, ale nie są tu jakimś wielkim odkryciem, najważniejszy jest sposób podania, bo zapychającą bułkę zastępujemy cieniutkim papierem ryżowym.


Ryżowy burger jest niezwykle nasycony smakiem, otoczka z papieru ryżowego pełni tu tylko strukturalną funkcję i nie tłumi aromatów. Pomimo mojej wielkiej miłości do burgerów nie znoszę gdy zawartość wylatuje wszystkimi stronami spomiędzy bułki. Tu sprawę rozwiązuje świeżo zwilżony papier, który doskonale się lepi, co pozwala na stworzenie szczelnej sakiewki z której sos i warzywa nie mają jak uciec.

Składniki:
(na około 20 kotletów)
- 1 brokuł
- 3 marchewki
- 1 pęczek koperku
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól
- pieprz
oraz
- papier ryżowy
- musztarda
- dowolne świeże warzywa (u mnie marchewka, pomidor i natka kolendry)


Przygotowanie:
Brokuła i marchewkę ścieram na tarce lub wrzucam do malaksera. Ja użyłam sokowirówki, a następnie wymieszałam sok z przetartym miąższem. Chodzi o to by warzywa rozdrobnić tak, aby puściły sok. Dodaję posiekany koperek, mąkę, resztę przypraw, dokładnie wyrabiam i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie formuję okrągłe kotlety i smażę na patelni posmarowanej lekko olejem, z dwóch stron do momentu zrumienienia. Gotowe, jeszcze ciepłe kotlety układam wraz z warzywami na namoczonym przez 10 sekund papierze ryżowym, polewam sosem i zawijam.

3 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają. Pewnie też są smaczne... :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysł - muszę kiedyś burgery w ten sposób przyrządzić ;)

    OdpowiedzUsuń