23 lutego 2015

Rozgrzewająca zupa cebulowa z soczewicą

Kiedy jest zimno i mroźno nie wyobrażam sobie dnia bez rozgrzewającej zupy. Moja zupa cebulowa nie tylko działa przeciwbakteryjnie, pobudza, ale ma też cudowny słodki smak pełen aromatu przypraw. Odpowiednie zioła są tutaj konieczne, ułatwią trawienie i pobudzą układ krwionośny. Soczewica nadaje jej sytości i trochę odmiennego od tradycyjnej francuskiej zupy charakteru. Niepotrzebne są tu grzanki z serem - wystarczy garść zielonej pietruszki i kromka ciemnego chleba.

Chleb na zdjęciu jest bezglutenowy.

Z krojeniem większych ilości cebuli można radzić sobie na kilka sposobów. Mi tym razem pomógł robot kuchenny, który pokroił za mnie wszystkie warzywa w plasterki, kiedyś jednak używałam okularków do pływania, albo maski do nurkowania. I choć w ustach pozostaje posmak surowej cebuli to w kwestii cebulowych łez to naprawdę działa!

Składniki:
(na dwie porcje zupy)
- 4 średnie cebule
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 goździki
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki zielonej soczewicy
- 750 ml gorącej wody
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa i przyprawy wrzucam do garnka i duszę aż cebula zmięknie i lekko się przyrumieni, mieszam co około 10 minut (powinno to zająć około 40 minut). Po tym czasie dorzucam soczewicę i zalewam całość wodą - duszę przez kolejne 30 minut. Gotową zupę przekładam do misek, posypuję natką pietruszki i podaję z kromką chleba.

3 komentarze:

  1. ja rzadko kiedy jadam zupy, a jak już zrobię to koniecznie pełną składników, zdrową i sycącą :) ta jest idealna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna rozgrzewająca porcja zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Soczewica jest idealnym dodatkiem do takiej zupki ;-)

    OdpowiedzUsuń