Największym problemem przy diecie bezglutenowej bywa zwykle pieczywo. To sprzedawane w sklepach naładowane jest chemią, leży na sklepowych półkach miesiącami i jest naprawdę niesmaczne. Z tego powodu początkowo całkowicie zrezygnowałam z pieczywa. Potem zaczęłam piec chleby i bułki sama. Poniższy przepis wykorzystuje przede wszystkim skrobię ziemniaczaną, którą spośród wszystkich sypkich produktów bezglutenowych najłatwiej znaleźć w stacjonarnych sklepach.
Bułki są bardzo miękkie, porowate, ładnie wyrastają, są naprawdę smaczne. Ciasto nie wymaga dużej uwagi, dlatego jeżeli jeszcze nie próbowaliście domowego pieczywa bezglutenowego gorąco zachęcam do wypróbowania. Słonecznik można zastąpić pestkami dyni, również zmielonymi, bo to one nadają bułkom pełnoziarnistej, treściwej struktury.
Składniki:
(na około 10 bułek)
350 g skrobi ziemniaczanej
70 g mąki gryczanej
50 g zmielonego słonecznika
50 g zmielonego siemienia lnianego
25 g świeżych drożdży
500 ml wody
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do misy robota i wyrabiamy przez 5-10 minut. Powinno powstać dość gęste, lecz nadal lepiące się ciasto. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładam łyżką porcje ciasta i staram się nadać im jak najbardziej okrągły kształt. Pozostawiam do wyrośnięcia na pół godziny, a następnie umieszczam w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piekę przez około 20-30 minut.
Składniki:
(na około 10 bułek)
350 g skrobi ziemniaczanej
70 g mąki gryczanej
50 g zmielonego słonecznika
50 g zmielonego siemienia lnianego
25 g świeżych drożdży
500 ml wody
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do misy robota i wyrabiamy przez 5-10 minut. Powinno powstać dość gęste, lecz nadal lepiące się ciasto. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładam łyżką porcje ciasta i staram się nadać im jak najbardziej okrągły kształt. Pozostawiam do wyrośnięcia na pół godziny, a następnie umieszczam w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piekę przez około 20-30 minut.
super przepis, prezentują się świetnie;
OdpowiedzUsuńfajne bułeczki! takich jeszcze nie robiłam i choć nietolerancji nie mam to chętnie kiedyś wypróbuję - będą idealne na burgery :)
OdpowiedzUsuńczy skrobie mozna zastapic maka ziemniaczaną
OdpowiedzUsuńPróbowałam różnych przepisów na bułki bezglutenowe ale rezultat był raczej mizerny,A dzisiaj zrobiłam ciasto z połowy składników i chyba dałam za dużo wody bo ciasto było rzadkie więc włożyłam do formy i upiekłam jak chleb.Hura! wyszedł wspaniały! Ślicznie dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńczy z drożdży świeżych nie wyrabia się najpierw rozczynu? Tylko od razu do miski ładuje z innymi składnikami?
OdpowiedzUsuńCoś jest nie tak z tym przepisem, jest zdecydowanie za dużo wody. Wlałam większość i musiałam dodawać mąki, żeby nie mieć zupy. Ostatecznie wlałam wszystko do foremki i zobaczymy co z tego wyjdzie.
OdpowiedzUsuńWody rzeczywiście trzeba mniej wg mnnie tak 350 ml, ale poza tym bułki wyszły przepyszne! Nie zliczę ile przepisów bezglutenowych na pieczywo wypróbowałam, a ten jest pierwszy który na pewno powtórzę:)
OdpowiedzUsuńCzy można ziarna słonecznika zastąpić czymś innym? Jestem uczulona na nikiel i nie mogę ich jeść, tak samo produktów gryczanych, ale te jestem w stanie zastąpić jaglanymi.
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedź.
Można zmienić pestki dyni lub dać więcej mąki jaglanej.
UsuńDałam jakieś 350 ml wody i zostawiłam do wyrośnięcia zanim uformowałam bułki. Wyszły bardzo smaczne. Plus za proste składniki.
OdpowiedzUsuńwyszly cudowne, bardzo fajny przepis:-)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście trzeba trochę mniej wody.
Dodałam mniej wody, ale i tak mi się rozlało na blaszce. A w środku zakalec mimo że wyszły bardzo płaskie. Zastanawiam się czy probować jeszcze raz.
OdpowiedzUsuńGówniany przepis! Zmarnowany czas! NIE POLECAM!!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest spierd*lony!! Nawet po dodaniu połowy mniej wody gówno wychodzi. Nadal zbyt wodniste. Gratulacje za opublikowanie takiego przepisu. Jeden wielki zakalec.
OdpowiedzUsuńA ja pochwalę przepis! Jedyny normalny, po którym moje dziecko samo smarowało sobie masełkiem bułeczki.
OdpowiedzUsuńZazwyczaj próba pieczenia na makach bezglutenowych kończyła się wyciąganiem z piekarnika kamieni, którymi można było sobie głowę rozwalić.
Bułeczki ciężko jest zrobić bo ciasto bezglutenowe wymaga więcej wody niż glutenowe. Dobrze byłoby może robić własnie ciasto rzadsze ale wylewać do foremek. Siemię lniane świeżo mielone nadaje ciastu elastyczności bo nawet kiedyś udało mi się zrobić elastyczne tortille właśnie na siemieniu lnianym. Dzięki za przepis ze skrobią-drożdże rosną na niej jak szalone. Nigdy tak szybko nie wyrastało mi ciasto!
Aha i ja zawsze wyrabiam ciasto w robocie typu thermomix bo on daje możliwość ustawienia temperatury na 40 stopni C.
Jak zmielić slonecznik?
OdpowiedzUsuńw młynku...
UsuńSuper bułki! Wszystkim domownikom bardzo smakowały - kradnę przepis :)
OdpowiedzUsuńTylko faktycznie wody za dużo - u mnie wystarczyło 300 ml.
Bułki nie wyglądają ciekawie, ale za to smakują super! Czuć słonecznik i leciutko grykę (a nie przepadam za kaszą gryczaną, a mimo to smaczne). Bardzo łatwe w przygotowaniu, jako pierwsze bezglutenowe wyrosły mi na blasze w ciągu 30min (przykryte wilgotną ściereczką). Sugerując się komentarzami dodałam 350ml wody. Następnym razem dodam więcej soli no i może jakieś zioła :) bardzo dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńNie miałam słonecznika na stanie więc zamiast niego dałam 4 łyżki niemielonego siemienia lnianego. Inne modyfikacje to tylko półtorej szklanki wody oraz półtorej łyżeczki cukru. I hula! Smaczne, puchate, skórka trochę za gruba i bardzo blada, w smaku mocno drożdżowe ale smaczne :) mają fakturę prawie jak zwykła ciabatta, ciasto jest tylko odrobinę mniej "rwące" niż oryginał. Polecam!
OdpowiedzUsuńMała poprawka - ciasto już na drugi dzień zaczyna lekko czerstwieć. Więc jeść trzeba szybko. Ale sprawdza się super jako spód do pizzy.
UsuńWbrew pozorom należy wlać całą wodę. Ciasto będzie lepkie i będzie brudzić ręce, ale urośnie doskonałe, z cienką skórką, lekkie i miękkie w środku.
OdpowiedzUsuńPierwsze bezglutenowe bułki które mi wyszły! Są pyszne! Dziękuję za przepis i inspiracje :)
OdpowiedzUsuńMoże nie są szałowo wyrośnięte ale w smaku rewelacyjne ☺️
OdpowiedzUsuńBułki wyszły świetne!
OdpowiedzUsuńDałam odrobinę mniej wody (wlewałam stopniowo patrząc na konsystencję) i użyłam 1 opakowanie suchych drożdży. Jednak u mnie musiały wyrastać dużo dłużej niż w przepisie bo w opisane 30 minut nawet nie drgnęły. Rosły 1,5h w misce a potem gdy je uformowałam w kulki na blaszce (rękami zwilżonymi wodą z olejem) to jeszcze dałam im 30min w piekarniku na 50 stopni. Potem piekłam. Są pyszne, wielkie dzięki za przepis!
W smaku super i łatwo się robi :) Też dałam mniej wody, ale chyba następnym razem zaryzykuję więcej, bo mam wrażenie, że wyjdą bardziej puszyste.
OdpowiedzUsuńBułki wyszły twarde jak kamyki. Duzo piekę (ostatnio z powodu celiakii również bezglutenowa) ale takich gniotów juz dawno nie miałam. Ilość mąki ziemniaczanej wydawała mi się podejrzana, bo to jest raczej dodatek. Wody dałam jak zawsze - "ile zabierze" i surowe ciasto było plastyczne.
OdpowiedzUsuńNie polecam - szkoda składników.
Rewelacja. Wszystko jak w przepisie. Brawo.
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany😊 użyłam wszystkie składniki jak w przepisie i upiekłam chleb-wyszedł super👍 wspaniale się kroi, jest puszysty i bardzo smaczny. Łatwo się go robi, bez werkowania. Dziękuję za przepis i polecam wszystkim 😊
OdpowiedzUsuńPlay Slots at Casino Roll
OdpowiedzUsuńIn Casino Roll's 에밀리벳리카즈 Casino 꽁머니 지급 Roll's 안전한 바카라 사이트 Casino Rolls section, you will 카 심바 find more than 500 slots games, live table 7 포커 족보 games, specialty table games, and the most popular